Smaczny konkurs w Szkole Podstawowej w Pielgrzymowicach

Szczegóły

komkurs kulinarny 2014 001Nauka w szkole to nie tylko podręczniki , zeszyty i wiedza encyklopedyczna, ale również liczne działania praktyczne uczniów, którzy często zaskakują nauczycieli swoimi umiejętnościami.  Sposobów na odkrycie talentów uczniowskich jest wiele. Jednym z nich jest organizowanie konkursów szkolnych. Taki właśnie konkurs odbył się 27 lutego w Szkole Podstawowej w Pielgrzymowicach, a jego tematyka była niezwykle dla uczestników i obserwatorów atrakcyjna. Powszechne bowiem stają się liczne programy i konkursy kulinarne, które obserwować możemy w telewizji. Stąd też właśnie zrodził się pomysł zorganizowania konkursu w ramach lekcji techniki, którą w szkole prowadzi dyrektor Andrzej Pilis.

Z jego też inicjatywy i pod jego przewodnictwem odbył się szkolny konkurs „Mistrz kuchni”. Przebiegał on w dwóch etapach. W pierwszym uczestniczyli wszyscy uczniowie klas szóstych, których zadaniem było przygotowanie sałatki owocowej lub warzywnej oraz zdrowych i wizualnie atrakcyjnych kanapek. W tym etapie wyłoniono 6 finalistów, a byli to: Martyna Cięciała, Jacek Czyż, Emanuela Handzel, Agnieszka Kulik, Katarzyna Piwko i Klaudia Węglorz. To właśnie oni zostali uczestnikami finału, który odbył się pod patronatem znanej restauracji „Smak Regionu” z Pawłowic. Konkurencje rozgrywane były w obecności widowni – uczniów klas IV – VI oraz niezależnego jury, w którego skład weszli przedstawiciele restauracji: szef kuchni i menadżer oraz intendentka i pedagog szkoły. Konkurencje, które wyłoniły laureata tytułu „Mistrz kuchni” obejmowały następujące zadania do wykonania: zrobienie sałatki owocowej lub warzywnej, przygotowanie jajecznicy, panierowanie kotletów i ubijanie piany z białek. Emocje były ogromne. Zawodnicy starali się wykonać wszystko bardzo dokładnie, dodatkowym jednak stresem było ograniczenie czasowe, dotyczące poszczególnych zadań. Doping widowni z pewnością dodawał im energii do działania. Dodatkowym zadaniem dla uczestników było wcześniejsze przygotowanie krótkiej prezentacji multimedialnej o sobie, swoich zainteresowaniach i działaniach kulinarnych. Widownia obejrzała je w czasie trwania najdłuższej konkurencji , jaką było przygotowanie sałatki. Werdykt ogłosił i nagrody wręczył właściciel restauracji pan Tadeusz Kudła – obecny podczas całego konkursu. Decyzją jury przyznano następujące miejsca i nagrody:

I miejsce: Martyna Cięciała

II miejsce: Emanuela Handzel

III miejsce : Klaudia Węglorz

komkurs kulinarny 2014 002Tego dnia wszyscy zostali nagrodzenie, ponieważ oprócz nagród konkursowych wszyscy uczniowie szkoły otrzymali od Rady Rodziców pączki z okazji Tłustego Czwartku oraz pyszne lody ufundowane przez Restaurację Smak Regionu i firmę Iglokrak.

   
© Szkoła Podstawowa im. K. Miarki w Pielgrzymowicach