Jadłospis

Szczegóły

Jadłospis

Od 22.05.2023r. do 02.06.2023r.

22.05.2023r. PONIEDZIAŁEK

1.Kolorowa zupa jarzynowa(1,6,7,9,10)

2.Pierogi z mięsem i cebulką(1,3,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

23.05.2023r. WTOREK – EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

24.05.2023r. ŚRODA – EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

25.05.2023r. CZWARTEK – EGZAMIN ÓSMOKLASISTY

 

26.05.2023r. PIĄTEK

1.Zupa grochowa z grzankami (1,6,9,10)

2.Ziemniaki gotowane, jajko w sosie koperkowym, brokuł gotowany(1,3,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

29.05.2023r. PONIEDZIAŁEK

1.Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej (1,6,7,9,10)

2.Makaron pene z białym serem, cukrem i masłem(1,3,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

30.05.2023r. WTOREK

1.Zupa rosół z makaronem(1,3,6,9,10)

2.Ziemniaki gotowane, polędwiczki drobiowe w sosie węgierskim, surówka colesław(1,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

31.05.2023r. ŚRODA

1.Zupa ogórkowa z ryżem(1,6,7,9,10)

2.Fasolka po bretońsku z bułką(1,6,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

01.06.2023r. CZWARTEK

1.Zupa kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami(1,6,9,10)

2.Kluski na parze z jagodami, masłem i cukrem(1,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

02.06.2023r. PIĄTEK – DZIEŃ ŚLĄSKI NA KTÓRY KS.PROBOSZCZ UDZIELIŁ DYSPENSY

1.Zupa barszcz ukraiński(1,6,7,9,10)

2.Ziemniaki, gulasz strogonow (1,3,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, porzeczka, śliwka, truskawka, wiśnia)

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

Do przygotowania dań stosowane są przyprawy: pieprz: czarny, ziołowy, cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, papryka słodka i ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatołowa, imbir, curry, kurkuma.

Z informacji od producentów wynika, że przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, sezamu, orzeszków ziemnych, łubinu, jaj, soi, selera i gorczycy.

   
© Szkoła Podstawowa im. K. Miarki w Pielgrzymowicach