Jadłospis

Szczegóły

Jadłospis

Od 10.06.2024r. do 19.06.2024r.

 

10.06.2024r. PONIEDZIAŁEK

1.Zupa ogórkowa z ryżem(1,6,7,9,10)

2.Kluski na parze z jagodami, masłem i cukrem(1,3,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

11.06.2024r. WTOREK

1.Zupa rosół z lanym ciastem(1,3,6,9,10)

2.Ziemniaki gotowane, zrazy mielone, sałata zielona ze śmietaną(1,3,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

12.06.2024r. ŚRODA

1.Zupa francuska z grzankami(1,6,7,9,10)

2.Kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka konserwowego, ogórka kiszonego i cebuli(1,3,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

13.06.2024r. CZWARTEK

1.Kolorowa zupa jarzynowa(1,6,7,9,10)

2.Ziemniaki gotowane, filet z piersi kurczaka w sosie węgierskim, kalafior gotowany(1,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

14.06.2024r. PIĄTEK

1.Zupa koperkowa(1,6,7,9,10)

2.Ziemniaki gotowane, ryba – miruna, młoda kapusta zasmażana(1,3,4,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, porzeczka, śliwka, truskawka, wiśnia)

 

17.06.2024r. PONIEDZIAŁEK

1.Zupa kalafiorowa z ziemniakami (1,6,9,10)

2.Łazanki z kiełbasą i pieczarkami(1,6,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

18.06.2024r. WTOREK –DODTAKOWY DZIEŃ WOLNY

 

19.06.2024r. ŚRODA

1.Zupa rosół z ryżem(1,6,9,10)

2.Ziemniaki gotowane, jajko sadzone, surówka z kapusty pekińskiej(1,3,6,7,9,10)

3.Kompot (agrest, aronia, jabłko, gruszka, truskawka, porzeczka, śliwka, wiśnia)

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

Do przygotowania dań stosowane są przyprawy: pieprz: czarny, ziołowy, cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, papryka słodka i ostra, lubczyk, zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatołowa, imbir, curry, kurkuma. Z informacji od producentów wynika, że przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, sezamu, orzeszków ziemnych, łubinu, jaj, soi, selera i gorczycy.

   
© Szkoła Podstawowa im. K. Miarki w Pielgrzymowicach